Ett lopp genom Göteborgs historia
Det blir ett historiskt Göteborgsvarvet Marathon på söndag – i dubbel bemärkelse. Dels är det första gången loppet avgörs, dels kommer de 11 000 löparna att få ta del av Göteborgs historia längs vägen.
– I och med att stadens 400-årsjubileum pågår samtidigt har vi också velat sätta en historisk touch på loppet, säger projektledaren Madelene Gimlegård.
Senast Göteborg firade ett jämt hundratal i år var det med stor pompa och ståt. I samband med Jubileumsutställningen 1923, två år efter det egentliga jubileumet, var landmärken som Liseberg, Svenska mässan och Götaplatsen med Konserthuset redo att invigas. Samtidigt var också prins Gustaf Adolf på plats för att inviga Slottsskogsvallen som kommit att bli en klassisk arena i friidrottssammanhang och en arena som flera världsrekord satts på.
När det officiella 400-årsfirandet i Göteborg avslutas i helgen med Göteborgsvarvet Marathon kommer deltagarna att även få uppleva fler områden och gator i staden än under traditionella Göteborgsvarvet.
En stor skillnad är att banan går motsols, vilket innebär att löparna springer nedför Avenyn i inledningen av loppet i stället för upp för den i slutet. Hisingsbron tar sedan löparna över Göta Älv två gånger om där de sedan springer i motsatt riktning för att ta Älvsborgsbron tillbaka till fastlandet.
– Det har varit väldigt roligt att jobba med Göteborgsvarvet Marathon, dels med bansträckningen och dels med att väva in historiken i loppet. Vi får möjlighet att springa på andra platser och gator och det gör att det kommer att bli ännu mer vattennära och pittoreskt än Göteborgsvarvet, säger projektledaren Madelene Gimlegård.
Göteborgsvarvet Marathon startar i Slottsskogen och startportalen är inspirerad av entrén till jubileumsutställningen 1923.
– De tär två torn som är åtta meter höga och två och en halv meter breda och vi har valt ursprungsfärgerna från Slottsskogsvallen som invigdes samtidigt. På topparna finns Skansen Kronan och Skansen Lejonet som är ritade efter originalskisserna, säger Gimlegård.
Även i arbetet med att tillsätta musiker och underhållare längs vägen har det historiska tänket vävts in. Drygt 25 olika artister eller grupper finns utspridda längs vägen.
– Där blir det också lite annan musik än de som sprungit vanliga Göteborgsvarvet är vana vid. Det blir både musik från förr och från nu. Vid Götaplatsen kommer till exempel en semiprofessionell symfoniorkester att uppträda, vi har uppträdanden utanför Operan och en gospelkör i Majorna.
Precis i toppen av Säldammsbacken efter varvningen i Slottsskogen passerar löparna halva sträckan och sedan vänder de tillbaka mot Älvsborgsbron, men springer förbi Röda Sten och Auktionsverket och tar sedan Södra Älvstranden förbi Göteborgsoperan igen bort till Hisingsbron. Det är ytterligare en passage som arrangörerna har arbetat mycket med.
– Vid Auktionsverket kommer en gammaldags auktionsförrättare agera speaker och peppare och när löparna sedan kommer till Fiskehamnen kommer de mötas av sjömansdressade funktionärer som bland annat delar ut salta fiskar. Vi har gjort en replica på Fiskauktionsentrén och varit på fiskauktioner för att titta på hur det går till, allt för att göra det så äkta som möjligt. Där kommer Patrik Malmer agera fiskauktionsförrättare.
– Vi tror att löparna kommer att uppskatta det som händer längs banan och den annorlunda bansträckningen. Att de kan känna av den fina historia som Göteborg har. Sedan hoppas vi att så många som möjligt tar sig till mållinjen på Slottsskogsvallen där miljontals löpare har sprungit sedan ingivningen för exakt 100 år sedan, säger Gimlegård.
GAMLA OCH NYA PLATSER LÖPARNA PASSERAR
Slottsskogen: Öppnades som park för allmänheten 1876 och fick sitt namn då det var skogen som tillhörde Älvsborgs slott. Löparna startar här, kommer tillbaka vid varvningen och sedan ytterligare en gång inför målgång.
Haga: Efter två kilometer passerar löparna genom Haga Nygata, känt för sina mysiga gator och varsamt renoverade 1800-tals hus.
Götaplatsen: Efter Haga kommer löparna längs Vasagatan och svänger in på Avenyn vid Valand, upp till löparplatsen och springer sedan nedför avenyn förbi Bältesspännarparken och in på Östra Hamngatan. Götaplatsen ritades av arkitekterna Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke och bygget påbörjades 1921 för att färdigställas till Göteborgs 300-årsjubileum 1923 då Konstmuseet och Konsthallen stod klara.
Göteborgsoperan: Efter att ha passerat Lejontrappan och Gustav Adolfs torg viker löparna ner på Postgatan och sedan via Packhuskajen runt Göteborgsoperan som invigdes av det svenska kungaparet 1994. Löparna kommer sedan tillbaka till Göteborgsoperan på andra varvet och sträckan härifrån fram till Slottsskogen är lika på båda varven.
Hisingsbron: Inte lika historisk som många andra platser längs banan då Hisingsbron invigdes för två år sedan och ersatte Götaälvbron som byggdes på 1930-talet.
Eriksberg: Den 70 meter höga och 110 meter breda bockkranen är ett av Göteborgs mest kända landmärken i dag. Området tillhörde den tidigare industri- och varvskoncernen Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB som startade 1850 och byggde mängder av fartyg genom åren. Strax efter den flacka sektionen i Eriksberg väntar ”Eriks Berg”, loppet tuffaste del med en stigning på 60 höjdmeter under cirka en kilometers löpning upp till toppen på Älvsborgsbron.
Röda Sten: Efter att ha kommit ner på andra sidan Älvsborgsbron, sprungit genom Majorna och i Slottsskogen gett sig ut på andra varvet kommer löparna tillbaka under Älvsborgsbron och till Röda Sten konsthall, som är en del av Pannhuset som byggdes 1940. Där bjuder bandet James At Last på tidlös partymusik i James Last anda innan Göteborgs Auktionsverk, som grundades år 1681 och därmed är ett av världens äldsta auktionshus, passeras. Auktionsförrättaren kommer med klubban i högsta hugg att heja på löparna.
Amerikahuset: Bygget av det som kom att kallas Amerikahuset inleddes i kvarteret Koggen 1919 och var klart för inflyttning 1925. Från att tidigare ha varit rederikontor, tvätteri och lager innehåller Amerikahuset i dag kontor, lägenheter och butiker. Amerikahuset passerar löparna efter cirka 25 km när de springer längs Södra Älvstranden bort mot Göteborgsoperan.
Slottsskogsvallen: I samband med Jubileumsutställningen 1923 stod Slottsskogsvallen klar. Slottskogsvallen är huvudsakligen en friidrottsarena men används även till konserter och andra evenemang. Precis som vid Göteborgsvarvet kommer Slottsskogsvallen vara platsen som tar emot löparna vid målgång efter 42,195 km i Göteborgsvarvet Marathon.
2023-08-30