5e året, tri­um­flopp i guld­skor och onda föt­ter 1984

De segervana Mats Erixon och Mid­de Ham­rin får ursäk­ta. Det­ta blev Bröder­na Her­reys sto­ra tri­umfdag. Bröder­na Per, Richard och Louis Her­rey som veck­an före upprepat ABBAS presta­tion och vun­nit Euro­vi­sion­ss­chlager-fes­ti­valen inför 100 miljon­er TV-tittare, fick uppl­e­va ett tri­um­flopp på hem­staden Göte­borgs gator. De hyl­lades entu­si­astiskt av 150 000-talet åskådare.

Herreys stora dag. Göteborgsvarvet är vår största upplevelse hittills – tillsammans med segern i schlager-EM, summerade de tre lyckliga med trötta bröderna efter målgång i Slottsskogsvallen. Men dagen var inte slut för dem. När de duschat, avklarat alla intervjuer och nödtorftigt plåstrat om sina sargade fötter lyfte en helikopter från Slottsskogsvallen och flög dem till Köpenhamn. Där väntade ett uppträdande på kvällen i Danmarks mest populära TV-program, det blev en dansshow på mycket trötta ben!

Per, den äldste, är en tränad löpare och han fick den imponerande tiden 1.32.11. Det gav honom 1828:e plats bland de drygt 11.000 deltagarna. För Richard klockades 1.43.00 och lillebror stapplade i mål på 2.01.00 – båda tröttkörda och med svidande blåsor under fötterna. Jag hade gett upp på Avenyn om det inte stått så mycket folk och hejat på mig, erkände Louis.

Först kom Mats, sedan alla andra. Mats Erixon höll hårt tempo i sommargasset. Den första kilometern gick på runt 2.45 och den första milen på 30.10. Sluttiden var hans näst bästa genom åren. Göran Högberg var 18 sekunder efter och irländaren Roy Dooney 38 sekunder efter. Midde Hamrin uppvisningslöpte i damklassen och visade fin form inför sommarens olympiska maraton i Los Angeles med en segertid på 1.10.46. Tvåan Evy Palm kom i mål fyra minuter efter, och trean Jeanette Nordgren fem minuter efter.

En riktig liten kämpe. Han var bara 9 år och löpte 21 km på 1.41.45. Visst blir man både förvånad och imponerad av Anders Tryggs vilja och prestation. Han nådde knappt upp till höfthöjd på de flesta av hans konkurrenter men löpte snabbare än ca 5000 av sina medtävlande. Pappa Bosse följde sonen hela tiden, från start till mål – fast en sekund senare. Han hade följt Anders under hela förberedelseprogrammet med löpträning 3-4 gånger i veckan kring 5.8 km. En gång hade de en genomkörare på 15-16 km. -Jag skall försöka bli en bra löpare när jag blir stor, tillade han och lät förstå att han tänkte bli löpare i Sävedalens AIK i stället för fotbollsspelare i Jonsered IF. Anders Trygg är den yngsta som fullbordat Göteborgsvarvet. Numera följer loppet Svenska friidrottsförbundets regler för långlopp och därmed är åldersgränsen 17 år för att delta i Göteborgsvarvet, Anders kan alltså vara lugn med att behålla rekordet.

Femte upplagan av Göteborgsvarvet – 1984

Datum: 16 maj 1984
Deltagare:
14 800, ”norgeinvasion” med 339 norska deltagare
Segrare Herrar:
Mats Erixon, Mölndal AIK, 1.03.14
Segrare Damer:
Midde Hamrin, Mölndal AIK, 1.10.46
Start och mål:
Slottsskogsvallen
Väder:
Soligt och varmt

2024-07-26

← Alla nyheter