9e året. Västgötatriumfer och broöppning 1988
Solen stekte, Avenyn såg ut som om gatan var gjord av tvättsvampar och vid vätskekontrollerna rann vatten i strömmar på och i törstiga löpare. Första gången med över 30 000 anmälda löpare, och även första gången en broöppning gav trötta löpare en oväntad paus mitt under loppets gång.
Dubbel västgötatriumf i 1988 års långlopp. För Håkan Börjesson från IF Hagen i Skövde blev det tredje gången gillt och för Evy Palm frän Lidköping men tävlande för Mölndals AIK blev det andra segern.
-Min största löparframgång vid sidan av SM-segern på halvmaran i Västervik förra året, erkände den glade Håkan Börjesson, som avlutade tvåa 1985 och femma 1987 i Göteborgsvarvet.
Han disponerade sitt lopp klokt. Sällskapade på Älvsborgsbron med Jan Hagelbrand, Enhörna, Peter Brett, Australien och norrmännen Roy Andersen och Jorn Holmén. Men efter 11 km (som vid tidpunkten var Keillers park) hade Börjesson ryckt och skapat en lucka på 10 meter till Roy Andersen, Brett och Hagelbrand.
-Det som oroade mig mest var värmen, tyckte Håkan men det visade sig vara överdrivna bekymmer. Han ökade stadigt och var 16 sekunder före Brett och 27 sekunder före Hagelbrand i mål.
På Evy Palm biter tydligen ingenting. 46 år och i särklass bäst i damklassen, mer än 6 minuter före klubbkamraten Eva Svensson.
-Jag upphör aldrig att förvåna mig ver Evy, sa den imponerade Patrik Sjöberg som 1988 var kranskille. Det var många som delade hans uppfattning och vad annat kan man göra över en dam som vid 46 års ålder skulle göra olympisk debut i Söul senare på sommaren och som intervalltränat sig i form på ett rullband i källaren.
9e upplagan av loppet blev också året med första och enda broöppningen i Göteborgsvarvets historia. En broöppning på Göta Älvbron mitt under Varvet har alltid varit tävlingsledarens mardröm under alla år. Han ringde därför varje år till kanalverket i Trollhättan och påminner om Varvet. Men ändå hände det under 1988. Kemikaliefartyget Amarant väntade på att få passera och så gick broklaffen upp mitt framför näsan på cirka hundratalet Iöpare. De fick en cirka 5 minuters oförutsedd väntan på bron.
-De tycks alla ha varit glada och tacksamma för en paus just då. Det var 26 graders värme och på bron brukar tröttheten komma, minns tävlingsledaren Harry Ericksson. Vid första rapporten befarade han en lång kö på tusentalet löpare - det hade varit en katastrof. Länsstyrelsens försvarsenhet fick i uppdrag att utreda händelsen. En av ledamöterna satt lustigt nog Varvets tävlingskommitté.
1988 var också året då Thore Skogman lärde sig en viktig läxa när han övertalades av Per-Eric Nordqvist i Karlstad att springa Göteborgsvarvet tillsammans med Sten Nilsson, en löpande värmlandstrio.
-Det var varmt, mycket varmt, minns Thore. Jag tänkte inte på att man en sådan dag behöver dricka särskilt mycket. Jag drack vid varje kontroll men inte tillräckligt. Jag fuskade helt enkelt med vätskeintaget och började känna mig lite trött inombords. Men det gick över och i mål kände jag mig faktiskt riktigt fräsch, åtminstone i början. Men cirka 40 minuter efteråt började det kännas i magen och jag blev yr i huvudet. Det fortsatte i en halvtimma, innan jag kvicknade till. Jag förstod att det var resultatet av mitt fusk med vätskan. Det lärde jag mig den gången. Drick ordentligt! Göteborgsvarvet var en fantastisk upplevelse, särskilt för att göteborgarna ställde upp i sådana massor. Rena karnevalsstämningen. Jag gillar Varvet för att det är lagom med 21 km. Det klarar man fint med den träning jag har. Jag springer varje dag för att få upp styrkan i benen. Det är ju i benen det märks först i under långdistanslopp.
Nionde upplagan - 1988
Datum: 14 maj
Deltagare: 30.043
Segrare Herrar: Håkan Börjesson, IF Hagen,1.05,13
Segrare Damer: Evy Palm, Mölndals AlK, 1.14,19
Start och mål: Slottsskogsvallen
Vädret: Soligt, varmt, 26 grader
2024-08-22