Nytt pilotprojekt med flergångsmuggar
Nya EU-lagkrav banar vägen för hållbara arrangemang: Under årets lopp genomförs ett pilottest för att minska engångsmuggarna.
Den 1 januari 2024 trädde nya lagkrav i kraft i syfte att minska användningen av engångsprodukter och dess negativa påverkan på miljön. För större lopparrangörer innebär detta en nödvändig omställning mot mer hållbara alternativ.
För lopparrangörer som Göteborgsvarvet, som år efter år lockar tusentals löpare, är det en signal om att det är dags att anpassa sig till de nya hållbarhetskraven.
"Våra muggar är helt plastfria, vilket innebär att vi håller oss inom lagens ramar," Elin Bondemark, hållbarhetsansvarig Göteborgsvarvet. "Men för oss är det också viktigt att fortsätta förbättra vårt hållbarhetsarbete, bland annat genom mer effektiv resursanvändning och att minska vårt avfall."
"Vi ser att kraven kommer att skärpas framöver och engångsprodukter med eller utan plast kommer snart vara historia, det är en utveckling som vi gärna är en del av, tillägger Elin.
För att utforska alternativ till engångsprodukter har Göteborgsvarvet genomfört olika tester. Ett test förra året involverade algbollar, ett alternativ till vätskeintag i form av vatten som omslöts av ett tunt hölje av alger. Algbollarna mottogs positivt men är i nuläget inte möjligt att använda som helhetslösning för evenemanget. Därför går Göteborgsvarvet nu vidare med ett nytt test för att minska användningen av engångsprodukter.
I år testar Göteborgsvarvet flergångsmuggar i silikon med en smart design som gör dem lätta att bära med sig under loppet och möjliggör påfyllning vid vätskestationerna.
"Vi söker nu löpare som är anmälda och vill vara med på testet, genom att bära med sig sin egna mugg hela vägen runt banan bidrar löparna till att minska vår miljöpåverkan." säger Elin.
Så här går pilottestet till:
Deltagare som är med i testet får en silikonmugg innan start och bär med sig den under loppet, antingen i handen eller fäst i kläderna.
Vid varje vätskestation finns upphällningsstationer där muggen fylls på. Vatten hälls upp i muggarna med hjälp av funktionärer.
Efter loppet lämnar deltagarna tillbaka sina muggar som därefter diskas och återanvänds.
En digital utvärdering genomförs några dagar efter loppet för att samla in feedback och förbättringsförslag.
Tack till alla som var intresserade av att delta i testet! Nu är pilottestet fullbokat.
2024-05-02